TONHALAS TEKERCS

HOZZVALK:
2 ADAGHOZ (1 ADAG KB 25db)
2 CS LESZTS LEVELES TSZTA
3 db OLAJOSHAL KONZERV
1db TMLS CAMPING SAJT
KEVS CITROML
1 EVKANL MAJONZ
1 TOJS
ELKSZTS:
A LECSPGTETETT TONHALAT SSZEKEVERED A SAJTAL,MAJONZZEL S ZLS SZERINTI CITROMLVEL.
A LEVELESTSZTT KIHAJTOGATOD S SZLTL SZLIG MEGKENED A TLTELKKEL.
SZOROSAN SSZETEKERED S HA TL PUHA, BETESZED A FAGYASZTBA ,HOGY SZELETELNI LEHESSEN
HA SZELETELHET KB 1.5 cm CSKOKRA VGOD.
ZSRPAPIRRAL KIBLELT TEPSIBE TESZED LEGALBB 2 cm-ES TVOLSGRA EGYMSTL
A TOJST SSZEKEVERED EGY POHRBA S MEGKENED A TEKERCSEK TETEJT.
A STT ELMELEGTJK 170C-FOKRA
KB 15-20 PERCIG STJK, MIG SZP PIROS NEM LESZ!
J TVGYAT!

ALMS PITE

HOZZVALK A TSZTHOZ:
30 dkg LISZT
10 dkg CUKOR
15 dkg MARGARIN
1 TOJS
1/2 STPOR
3 EVKANL TEJFL
TLTELKHEZ:
3 kg ALMA
FAHJ
CUKOR
kb 15 dkg DI
ELKSZTS:
A LISZTET,CUKROT,STPORT SSZEKEVERED. A HIDEG VAJAT BELEDARABOLOD S
SZEMORZSOLOD A LISZTES KEVERKKEL. HA J MORZSS, BELERAKOD A TOJST S A TEJFLT
AZ EGSZET LISZTES DESZKN JL SZEGYROD. HA RAGAD, TEGYL MG HOZZ LISZTET.
HA KSZ FLRETESZED.
AZ ALMT MEGHMOZOD, LERESZELED EGY NAGY TLBA. MEGSZROD CUKORRAL S FAHJJAL ZLS SZERINT.
(NE SOKAT KSTOLGASD, MERT ELFOGY!!!)
A TSZTT KETTVGOD.
AZ EGYIK FELT LISZTES DESZKN KINYJTOD A TEPSI MRETRE, DE J VKONY LEGYEN (kb 2-3 mm), MERT VASTAG LESZ HA MEGSL.
A TEPSIT KIVAJAZOD, KILISZTEZED, BELERAKOD A TSZTT.
A DIT LEDARLOD S RSZROD A TSZTRA SZPEN ELOSZTVA.
AZ ALMT KINYOMOD, DE NE TLSGOSAN, EGY KIS L MARADJON BENNE S RRAKOD A DIS TSZTRA.
A MSIK TSZTT IS KINYJTOD, RRAKOD AZ ALMRA .
EGY TOJST SZEKEVERSZ S MEGKENED A TSZTA TETEJT, S EGY VILLVAL J SRN MEGSZURKLOD.
A STT 170C-RA MELEGTED S ELSSZR ALS STSEN 20 PERCIG MAJD ALS/FELS STSEN TOVBB STD, MG SZP PIROS NEM LESZ, KB 45 PERC.
J TVGYAT!

Kkuszos goly

Hozzvalk:
50 dkg hztartsi keksz
10 dkg vaj
2 evkanl cukor
7-8 dkg Holland kaka
1 csomag kkuszreszelk
zls szerint rum
meggybeftt leve
s lehet beletenni baracklekvrt is 2-3 evkanllal
|
Elkszts: A kekszet ledarljuk, elkeverjk a cukorral, a kakaval s a megpuhult vajjal. A meggybeftt rummal zestett levbl annyit tesznk hozz, hogy formlhat legyen.(tehetn hozz 2-3 evkanl Baracklekvrt is) Nedves kzzel golykat ksztnk, s egyenknt megforgatjuk ket a kkuszreszelkben. Flival letakarva htbe tesszk, mg megkemnyedik. Ha nem kapunk rumaromt, rumot is hasznlhatunk.
|

T R F N K
- 1/2 kg tr
- 5 db tojs
- 2 db vanilis cukor
- 40 dkg liszt
- 1,5 csomag stpor
- 2 dl tejfl
A trt a tojssal s a vanilis cukorral jl sszekeverjk. A lisztbe belekeverjk a st-
port,majd ezt belekeverjk a trba.Gppel sszekeverjk,hozzadjuk a tejflt.Nokedli-
srsg tsztt kapunk.Tnyrral letakarva legalbb 1 rra betesszk a htbe.
A lbosba kb.3 ujjnyi olajat felforrstunk s olajozott evkanllal beleszaggatjuk a fnkot,
majd forgatva pirosas-barnra stjk.
Ha prklt mell garnrungnak akarod,akkor a fele trt juhtrra
(vagy vaniliscukor helyett sval tehntrval) cserled.
A juhtrs verzi sts kzben tbb olajat vesz fel!
Az des trfnkba lehet mg darlt dit is keverni.


Reggeli zsemle (Gyerekeknek)
norml mrethez dupla adag szksges
Kb 11 db (kicsi)
Hozzvalk
30 dkg bzalisz
1 tasak szrtott leszt
1 csapott teskanl s
1 csapott teskanl cukor
1 evkanl tolaj
2 dl langyos vz
A megkenshez 1 tojs
1 csipetnyi s
Elkszts: A lisztet elkeverjk az lesztvel,sval,cukorral,olajjal s a vzzel.
A Hozzvalkat gyrfejjel elltott gppel sszedolgozzuk alacsony fordulaton
majd ,ha elkeveredett nagy fordulaton tovbb dolgozzuk kb 5 percig.
a tsztt letakarva meleg helyen addig kelesztjk,amg lthatan megn.
Kevs lisztel meghintve kivesszk a tlbl s lisztes asztalon jl tgyrjuk
s kb 12 db-ra vgjuk.
Minden darabbl kerek zsemlt formlunk,majd stpaprral kiblelt tepsire tesszk.
les kssel mindegyiket 1 cm mlyen bevgjuk(ne nyomjuk).
a zsemlket meleg helyen jra addig hagyjuk kelni,amg lthatan megnnek.
a tojs felverjk a sval,megkenjk vele a tszta tetejt,esetleg kevs lisztet is tehetnk r majd a tepsit
elmelegtett stbe 200C-ra lgkeversen 180C-ra gzst 3-4 fokozat ra tesszk .
Stsi id: kb 20 perc
15 perc utn tegynk a tetejre stpaprt,hogy ne sljn tl sttre.
A ksz zsemlket a stpaprrl levve rcsra tesszk kihlni.


Kenyrlepny
Hozzvalk:
75 dkg bzaliszt
1 tasak stpor
1 tasak szrtott leszt
2 csapott teskanl s
1 teskanl cukor
1 kis natr joghurt
150 ml langyos tej
150 ml langyos vz
75 ml tolaj
2 tojs
A megkenshez 1-2 evkanl olvasztott vaj vagy sritett tej
A megszrshoz :Szezmmag,pisztcia,hmozott Tkmag......
Elkszts:
A lisztet,stport,lesztt sszekevered.Beleteszed a st,tojst,cukrot,tejet,vizet,olajat,joghurtor.
A hozzvalkat gyrfejjel elltott gppel elszr rvid ideig a legalacsonyabb ,majd a legmagasabb
fokozaton kb 5 perc alatt eldolgozzuk.
A tsztt letakarva meleg helyen addig kelesztjk,amg lthatan megn.
Ezutn kevs lisztet hintnk r,s kivesszk a tlbl.
Enyhn lisztezett munkalapon jl tgyurjuk,hrom rszre osztjuk,majd kb 2 cm vastagsgra nyjtva
mindegyikbl ovlis lepnyt formlunk.
a tsztalepnyeket stpapirral blelt stlemezre rakjuk,megkenjk
olvasztott vajjal vagy srtett tejel,s megszrjuk maggal.
letakarva meleg helyen addig hagyjuk tovbb kelni,amg lthatan megn.
Lgkevers stbe egyszerre a stbe tesszk.
A sts vge eltt kb 5 percel( ha mr szp piros) ajnlatos stpapirt tenni a tetejre.
HA a kenyerek megsltek stemnyrcsra tesszk.
Hfok: 200 C
Lgkeversnl:180 C
Gzst:3-4 fokozat
Stsi id: 25 perc


CSOKIBOMBA
- kb. 25 db babapiskta (ha kemny,akkor meleg tejbe mrtani!)
- 15 dkg porcukor
- 20 dkg vaj
- 3 tojs
- 3-4 dkg kaka
- rum
- a dsztshez - tejszn
A vajat a porcukorral kikeverjk, egyenknt hozzadjuk a tojsok srgjt s a kakat.
A tojsfehrjbl kemny habot vernk, vatosan hozzkeverjk a krmhez.
zls szerint rumot kevernk hozz.
Lehetleg lecsatolhat oldal ednybe ksztsk el.
A pisktkat ha kemnyek,meleg tejbe mrtjuk,majd letertjk velk az edny aljt.
Annyi krmet tesznk r,hogy betakarja, majd jra rtegezzk.Addig folytatjuk,mg az
legfels rteg krm legyen. 1 napra htbe tesszk.
Tlalskor tejsznhabbal knljuk!
Ez az adag a kb. 20 cm tmrj ednyhez val, nagyobb ednynl duplzzuk az adagot.
TIRAMISU
Hozzvalk:
|
Elkszts:
A meleg feketekvt az amarettval sszekeverjk . A tojsok srgjt a cukorral, a vanlis cukorral, valamint a citromhjjal habosra keverjk. A tojsfehrjt kemny habb verjk. A tojsos-cukros masszt a sajtkrmmel sszekeverjk s a tojshabot lazn beleforgatjuk. A babapiskta felt egyenknt a amaretts feketben megmrtjuk, s tlra fektetjk. A krm egy rszt rkenjk, a maradk, szintn beztatott babapisktt rrakjuk, vgl a krm msik felvel bebortjuk. A tetejre kakaport szitlunk, s a stemnyt pr rra htszekrnybe rakjuk de legjobb msnap.
|
POGCSA
Hozzvalk:
-
50 dkg liszt
-
25 dkg rma margarin
-
1 dl olaj
-
1 dl tej az leszt felfuttatshoz
-
1 csomag instant leszt
-
-
2 teskanl cukor
-
3 teskanl s
-
1 tojs srgja a tsztba + 1 a teteje megkenshez
-
15 dkg reszelt sajt + 5 dkg a tetejre
|
Elkszts: A tejet langyostsuk meg (mikroban 20 msodperc), keverjk bele a cukrot.
A vajat olvasszuk meg egy picit (mikrban 20 msodperc), keverjk hozz a liszhez az lesztt, majd keverjk bele az olajat, a st, s a tojs srgjt meg a tejet s a vajat . A vgn adjuk hozz a reszelt sajtot, s jl gyrjuk ssze. A tszta lgy lesz, de nem szabad plusz lisztet hozzadni!!!
Pihentessk fl rt htben, majd mg egyszer gyrjuk t. Nyjtsuk ki, s szaggassunk pogcskat belle.
A tetejt kenjk meg tojs srgjval, szrjuk r a sajtot, s stben 180 fokon vagy gzstben 3-as fokozaton sssk 30 percig.
|
Fonott kalcs
Kelt tszta:
500 g liszt
1 tasak Dr. Oetker Instant leszt
50 g porcukor
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
1 csipet s
2 tojs (kzepes mret)
1 tojsfehrje (kzepes mret tojsbl)
250 ml langyos tejszn
1 tojssrgja (kzepes mret tojsbl)
1 evkanl tej
Elkszts:
A lisztet kevertlba szitljuk, s gondosan elvegytjk az lesztvel. Beletesszk a cukrot, a vanillincukrot, a st, a tojsokat s a tejsznt.
A hozzvalkat egy kzi robotgppel (dagasztfej) elszr a legalacsonyabb, majd a legmagasabb fokozaton kb. 5 perc alatt simra eldolgozzuk.
A tsztt letakarva, meleg helyen addig kelesztjk, amg lthatan megnagyobbodik. Ezutn liszttel megszrjuk, kivesszk a tlbl, s munkalapon jl tgyrjuk. Ktharmad rszbl 3 darab, egyenknt kb. 40 cm hossz hengert formlunk, sszefonjuk, majd kivajazott tepsibe fektetjk, s nyjtfval hosszban mlyedst nyomunk bele.
A tejjel felverjk a tojssrgjt, s egy rszvel megkenjk a mlyedst.
A megmaradt tsztbl is 3 darab, egyenknt kb. 35 cm hossz hengert formlunk, sszefonjuk, majd a mlyedsbe helyezzk, s ezt is megkenjk tojssrgjval.
A kalcsot meleg helyen mg egyszer addig hagyjuk kelni, amg lthatan megn, utna megstjk.
Als s fels sts: 180-200 C (elmelegtve)
Lgkevers: 150-160 C (elmelegtve)
Gz: 3-4. fokozat (elmelegtve)
Stsi id: kb. 30-35 perc
kb 10-15 perc utn tegynk a tetejre stpapirt
 
DES TRS CIP
HOZZVALK:
20 dk vaj
20 dkg cukor
2 csapott teskanl s
1 citrom reszelt hja
25 dkg tr
3 tojs
55 dkg liszt
1,5 csomag stpor
1 teskanl szdabikarbna
2 csomag vanilis cukor
18-19 dkg mazsola
sritett tej vagy vaj
fahjas kristlycukor
Elkszts:
Kevergppel a legmagasabb fokozaton kikeverjk a vajat vagy margarint.
Aprnknt belekeverjk a cukrot,st citromhjat s a trt,maj addig keverjk,
Amg sr masszt nem kapunk.
Egyenknt hozzadjuk a tojsokat,majd mindegyiket kb.1/2 percig keverjk.
Ezutn kt rszletben kzepes fokozaton belekeverjk a stporral s szdabikarbnval elkevert liszt ktharmadt. A megmaradt lisztet s a mazsolt munkalapon belegyrjuk.
A tsztbl ovlis cipt formlunk.
Egyik hosszanti oldalt sodrofval kiss laposra nyjtjuk,s a msik oldalra rhajtjuk.
A cipt stpapirral kiblelt tepsibe tesszk.
Ha kivettk a stbl megkenjk sritett tejjel vagy vajjal s megszrjuk fahjas cukorral.
Sts 180 C elmelegtve
Lgkevers elmelegts nlkl kb 160 C
Stsi id kb 45-50 perc
Sts kzben ha kezd pirulni tegynk a tetejre stpapirt,hogy ne gjen meg

!Tki pompos!

Tki pompos
Hozzvalk:
40 dkg liszt
2 dl langyos vz
kevs s
2-3 szem ftt krumpli (kzepes)
2 evkanl oliava olaj
1 cs. instant leszt
5 dl 20%-os tejfl
1 fokhagyma kocka vagy 2 nagyobb fokhagyma gerezd
angolszalonna vagy
1 nagy cs. szeletelt bacon szalonna kb.3/4 rsze
( kockkra vgva)
10-15 dkg reszelt sajt
1-2 db lilahagyma
Elkszts:
A krumplit meghmozzuk s felkockzva puhra fzzk.
Miutn megftt krumplinyomval teljesen sztnyomkodjuk.
A lisztet szekeverjk az lesztvel az oliva olajjal,sval s beledolgozzuk a krumplit s a langyos vizet.
Keverszrral jl eldolgozzuk legalbb 5 percig ,ha megvan keleszttlban meleg hejre tesszzk mg lthatan megn.
A Bacon szalonnt felkockzzuk s serpenyben megstjk.
A stt 220C-ra melegtjk.
A tszta ha megkelt lisztes deszkra kitesszk s jl tgyrjuk,majd a tepsinket kivajazzuk kilisztezzk s
a tsztt kinyjtjuk benne szltl szlig kb 1 jnyi vastag legyen,ha megvan ismt meleg hejre tesszk pihenni kb 15 percre.
A tejflbe belemorzsoljuk a fokhagyma kockt s jl eldolgozzuk.
A tszta ha ismt megemelkedett egy kicsit betesszk a stbe 10 percre 220C-ra
Amg sl reszelnk sajtot s felszeleteljk a hagymt
10 perc utn kivesszk a stbl s bekenyk a tejfllel,elosztjuk rajta a slt bacon szalonna kockkat csepegtetnk r a zsrjbl is majd a tetejre a lilahagymt utnna rtesszk a reszelt sajtot.
Mehet vissza a stbe 10 percre 220C-on s ksz.
Nagy kockkat vgunk belle.

TRTORTA
Fl liter tejjel egytt felfznk egy tasak tkezsi zselatint. (nagyobb tasak kell, mert van kicsi is, ami akkora, mint a stpor) Nem szabad forralni, csak a forrsig fzni s hagyni kihlni...kzben megkeverni.
Nem lesz zselatin llag, nem kell megijedni:O)
Aztn fl kil trba beletesznk 6-7 evkanl porcukrot, 2 tasak vanlis cukrot s egy citrom reszelt hjt. Mikor langyosra hlt a zselatinos tej, akkor a trhoz keverjk.
zgerinc vagy gymlcskenyr formt kiblelnk folpackkal gy, hogy j nagy rhagys legyen...
Hasznlhatunk kerek kapcsos tortaformt is s akkor nem kell kiblelni.Alulra tesszk a babapisktt.A ksz tejes-trkrmet beletltjk...nem kell a tetejig, n csak flig raktam, gy kett ilyen formra lett elg. belerakjuk, nyomkodjuk az epreket, vagy brmilyen ms kicsi gymlcst, s a tetejre meg babapisktt tesznk.
s htbe rakjuk. Akkor a legjobb (fleg a babapiskta miatt), ha egy jszakt hagyjuk pihenni.

GYMLCSS PISKTA
Hozzvalk:
30 dkg liszt
20 dkg cukor
2 cs vanlis cukor
1 1/2 cs stpor
1/2 L tejfl
1 citrom reszelt hja
4-5 tojs (mrettl fgg)
pici tej
gymlcs(Szilva,Megy,Ribizli,Srgabarack...)
A stt elmelegted 170-180 C-ra.
Egy tepsit kiblelnk stpapirral.
A lisztet sszekevered a stporral
|